Jouw gevoelens vertellen je iets

Hoe verwerk jij verdriet? Op welke wijze sta jij stil bij momenten van afscheid nemen? Bijvoorbeeld bij het overlijden van naaste familie of een goede vriend(in)’, het beëindigen van een relatie, het verliezen van een baan of verhuizing naar een ander huis of stad? Je wordt geconfronteerd met afscheid nemen en dat geeft veel emotie.


Een aantal jaren geleden overleed mijn moeder, een mooi mens van 90 jaar, na een kleurrijk leven. Een groot gemis. Wat voor niemand nieuw is, is dat het overlijden van een dierbare in dit geval mijn moeder, gepaard gaat met veel verdriet.

Wegvluchten uit verdriet

We zijn snel geneigd om uit het verdriet te vluchten omdat het als ongemakkelijk en confronterend wordt ervaren. Daarnaast is het ook overweldigend. We gaan snel weer aan het werk of verdoven onze gevoelens en voor we er erg in hebben gaan we voorbij aan de gevoelens van gemis en mooie herinneringen. Bedenk dat er letterlijk een stukje in jezelf is doodgegaan wat er niet meer is en aandacht vraagt. Na het overlijden van mijn moeder kreeg ik Covid klachten en lag ik een week ziek en uitgeteld op bed. Juist in deze thuisisolatie werd ik geconfronteerd met mijzelf en ontkwam ik er niet aan om het rouwproces te omarmen en stil te staan bij mijn verdriet.

Verdriet doorleven

Door dit rouwproces te doorleven ben ik mij nog meer bewust geworden van wat mijn cliënten doormaken die ik begeleid met loopbaan en levensvraagstukken. Zij voelen zich veelal overbodig en afgedankt nadat zij na een lang dienstverband worden ontslagen. Ze ervaren letterlijk dat de grond onder hun voeten is weggeslagen.

 

Afscheid nemen van een ‘werkfamilie’ hoe pijnlijk kan dat zijn?

Stress en burn-out

De mensen die ik begeleid als lifecoach en loopbaancoach willen het liefst zo snel mogelijk weer een baan vinden om aan het werk te gaan en te doen wat ze altijd al deden. Dat voelt dan als voorbij leven aan het verdriet en de pijn die het hun mogelijk heeft gedaan. Het kan dan ook gebeuren dat je jezelf blokkeert om vooruit te komen, je die leuke baan niet gaat vinden met als resultaat lichamelijke klachten zoals overmatige stress en burn-out.

Persoonlijk verdriet

Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met persoonlijk verdriet. Sta jij stil bij het gevoel als je na een lang dienstverband wordt ontslagen of na lange tijd afscheid neemt van een relatie? Hoe doorleef je het verdriet en hoe ga je om met de emoties die hierbij gepaard gaan. Ik ben nieuwsgierig naar jouw verhaal.

Lees ook

Liefde en hechting: waarom relaties soms zo ingewikkeld kunnen zijn

Als je in je gezin waarin je bent opgegroeid niet hebt geleerd hoe je lief moet hebben, kunnen liefdesrelaties ingewikkeld […]

Read More

Jouw gezin van herkomst

Het gezin van herkomst is het gezin waarin je opgroeide. Dat systeem zegt eigenlijk alles over wie je bent geworden […]

Read More