Jouw gezin van herkomst

Het gezin van herkomst is het gezin waarin je opgroeide. Dat systeem zegt eigenlijk alles over wie je bent geworden en nog steeds bent. Hoe jij het vroeger hebt aangetroffen en beleefd en wat het effect daarvan is op dit moment in je leven gaat als een rode draad met je mee door het leven.

Familie patronen

Als we weerstand ervaren in ons leven of je loopt vast door wat dan ook, komen we vaak uit bij het gezin waarin je opgroeide. Het kan dan heel helpend zijn om daarop terug te durven kijken. Zo kun je gaan inzien dat patronen uit die tijd zich mogelijk in het nu herhalen. Ook gaat het je helpen om meer bewust te worden van de invloed van aangeleerde normen en waarden, rituelen, wegstopte emoties en ouderboodschappen vanuit je opvoeding.

Liefde en waardering

De nieuwsgierigheid gaat dan uit naar hoe jullie binnen het gezin omgingen met weerstand en lastige zaken. Werden deze bewust onder het tapijt geveegd, voelde jij je wel welkom en geliefd? En heb je toen zo je best gedaan en ben je nu nog steeds hard aan het werk om de liefde en de waardering te krijgen van je ouders waar je toen zo behoeftig naar was?

Het verleden kun je natuurlijk niet veranderen maar niet helpende patronen met hun ontstaan vanuit je gezin van herkomst kun je doorbreken, weggestopte emoties stapje voor stapje toelaten, doorleven en reguleren, zodat je vrijer kan leven en je belastbaarheid zal toenemen.

Meer weten?

Als je nieuwsgierig bent naar hoe jij daar verandering in kunt brengen, kun jij mij altijd eens vrijblijvend bellen of mailen.

Lees ook

Jouw gezin van herkomst

Het gezin van herkomst is het gezin waarin je opgroeide. Dat systeem zegt eigenlijk alles over wie je bent geworden […]

Read More

Het leven wordt achterwaarts begrepen

‘Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen’ (zoals de Deense filosoof Kierkegaard zo mooi omschreef).

Read More