Het leven wordt achterwaarts begrepen

‘Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen’ (zoals de Deense filosoof Kierkegaard zo mooi omschreef).

We laten ons leven maar al te vaak regeren door angst voor het onbekende en besluiten dan maar om in de alom bekende comfortzone te blijven. En dat terwijl we vaak genoeg tegen dingen aanlopen die ons doen laten beseffen dat we het anders willen. Misschien heb je wel eens geprobeerd te veranderen maar kom je steeds weer terug op dat oude vertrouwde pad oftewel een ‘patroon’. Om daarin verandering te brengen is het tijd om het leven eens achterwaarts te gaan begrijpen. Wat zou je dat opleveren?

Bewustwording van onbewuste patronen

Mijn inziens meer bewustwording van onbewuste patronen en de invloeden die jou hebben gevormd tot het mens wat je nu bent. Dit inzicht helpt je om patronen te herkennen en hoe je in je eigen patronen verstrikt kan raken en wat je kunt doen om stapje voor stapje patronen te ontwikkelen die je wel gelukkig maken. Ik heb in mijn leven heel veel levenslessen gekregen en ik geloof er heilig in dat deze lessen je iets te vertellen hebben en dat ze niet voor niets zijn geweest maar met de reden om je iets te leren.

Achterwaarts terugkijken naar je loopbaan

Ook de mensen die ik begeleid met loopbaanvraagstukken die ik uitdaag om eens samen met mij achterwaarts terug te kijken naar hun loopbaan tot nu toe, komen tot die conclusie. De levenslessen duwen je als het ware een kant op waar je naartoe mag bewegen, om je iets te leren, alleen durf je dat toe te laten? Vaak is onze reactie, weestand, controle houden, belemmerende overtuigingen creëren en angsten die je helpen te overleven in plaats van te laten groeien.

Perfectionistische gedachten

Ik ben er achter gekomen dat ik erg streng voor mezelf kon zijn en mijzelf daardoor afwaardeerde. Daarnaast heb ik veel perfectionistische gedachten gehad waardoor ik veel dingen die ik graag zou willen veranderen heb uitgesteld of gewoon weg niet ben aangegaan. Door achterwaarts te kijken, ben ik gaan inzien dat ik vaak genoeg ben geconfronteerd met mijn gedag in de vorm van een levensles, maar daar voor weg ben gelopen omdat ik mij niet bewust was van wat het mij zou opleveren als ik het zou veranderen.

Herkennen van levenslessen

Het heeft mij ook geholpen om in te zien dat mijn manier van denken en bijbehorend gedrag voorkomt uit mijn gezin van herkomst, mijn kindertijd. De tijd dat ik volledig afhankelijk was van mijn ouders en hun normen en waarden en dat ik om simpelweg te overleven mij aan heb aangepast om alsnog de liefde te mogen ontvangen naar waar ik kleine Roeltje zou behoeftig naar was.

Als jij achterwaarts kijkt, herken jij dan je ‘levenslessen’? en wat hebben zij jou geleerd?

Hulp nodig?

Als je nieuwsgierig bent naar hoe jij daar verandering in kunt brengen, kun jij mij altijd eens vrijblijvend bellen of mailen.

 

Lees ook

sportschoenen met pijlen

Keuzehulp nieuwe baan

Door 100% achter je eigen gemaakte keuzes te staan vergroot je je zelfinzicht en zelfvertrouwen. Onderstaand een aantal waardevolle tips […]

Read More
beer in bos

Waardoor laat je je belemmeren?

Hoe komt het dat je door belemmerende overtuigingen en gedachtes een veilige of verkeerde loopbaankeuze maakt? Dat je niet kiest […]

Read More