Wat is systemisch werk?

Vraag jij je wel eens af waarom je bepaalde emoties ervaart of in bepaald gedrag vervalt wat je niet altijd kunt goed kunt plaatsen? En dat je zo af en toe tegenaan zaken aanloopt, waarvan je niet begrijpt waarom ze jou steeds overkomen? Soms is het gewoon goed voor je eigen ontwikkeling om te kijken waar je vandaan komt en hoeveel invloed dat heeft op jou en je gedrag. Want door het verleden eens goed te bekijken ontstaat bewustwording en kun je alles in het juiste perspectief gaan zien en daarmee meer keuzevrijheid voor jezelf creëren.

 

‘Het leven wordt voorwaarts geleefd maar achterwaarts begrepen’ (Kierkegaard)

Verschillende systemen

Gedurende je leven beweeg je je in verschillende systemen: familie, onderwijs, vrienden, relatie, organisatie, afdeling of sportteam/vereniging. Veel onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin je bent opgegroeid. Deze onbewuste patronen kunnen je krachtiger maken of je beperken. Die patronen komen ergens vandaan. Die ontstaan niet zomaar. Er is een systeem dat ze veroorzaakt. Wil je dus uit een slecht functionerend systeem komen, dan zul je patronen moeten herkennen om ze vervolgens te kunnen doorbreken. Bij het herkennen en blootleggen van patronen is waar systemisch werken om de hoek komt kijken.

Groter geheel

Systemisch werken is kijken naar het grotere geheel. Dus uitzoomen, vertragen, stilstaan en (nieuwe) ruimte maken om zaken van een heel andere kant en met nieuwe informatie te beschouwen, zodat nieuwe mogelijkheden zichtbaar worden.

Een gezond systeem voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Er is een bepaalde rangorde of volgorde, waarbij alle leden van het systeem hun eigen rol hebben en weten wat er van ze verwacht wordt.
  • Er moet een balans zijn tussen geven en nemen, anders raakt het systeem ontwricht. Teveel geven is hierbij net zo verstrikkend als teveel nemen.
  • Iedereen heeft een plek. Ieder lid van het systeem heeft recht op een eigen positie die door de andere leden wordt erkend. Dit kan verstoord worden door pesten.
  • Er is sprake van loyaliteit. Loyaliteit is wat mensen bij elkaar houdt en is vaak onbewust, maar wel bestendig. Systemisch werken kan dit bewust laten worden, zodat mensen betere keuzes kunnen maken over het wie, wat en waarom.

 

Wat doe ik nog meer?

Loopbaan coaching

Ben je niet happy in je huidige baan? En geeft je werk je geen zingeving meer? Dan wordt het tijd om de regie te pakken en een nieuwe stap te maken.

Outplacement

Word je met ontslag bedreigd of ben je ontslagen? Ik help je om de draad weer op te pakken bij het vinden van een baan of bij het starten van je eigen bedrijf.

Systemisch werk

Vraag jij je wel eens af waarom je bepaalde emoties ervaart of in patronen vervalt die je niet goed kunt plaatsen? Ik help je graag met inzichten en bewustwording.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.