Het van ‘Buiten’ naar ‘Binnen’ denkpatroon

Veel cliënten die ik begeleid hanteren het denkpatroon HEBBEN-DOEN-ZIJN oftewel denken van buiten naar binnen.

Zij gaan ervan uit dat als zij hun externe omstandigheden optimaliseren, dus meer HEBBEN (een betere baan, meer status, meer geld, meer tijd of hoger geschoold zijn), zij meer kunnen DOEN wat vervolgens resulteert in een beter gevoel over wie ze ZIJN en zich daardoor gelukkiger voelen.

Veel energie

Helaas levert dat veelal een gevoel van ontevredenheid en onrust op, mede doordat je dan de nadruk legt op wat er nu nog niet is in plaats van de nadruk te leggen op wat er al is. Je denkt dan vanuit schaarste of vanuit angst voor controleverlies over wat er met je zou gebeuren als je niet genoeg zou hebben. Eén ding is zeker en dat is dat deze manier van denken en handelen geen garantie op een gelukkig leven biedt en veelal meer energie kost dan oplevert.

Van binnen naar buiten

Wat wel zou helpen is door te denken vanuit het ZIJN-DOEN-HEBBEN denkpatroon. Bij deze wijze van denken volg je de weg van binnen naar buiten. Je focus ligt dan niet op wat je wilt hebben maar meer op wie je bent en graag wil ZIJN. Veel zelfkennis is nodig om je te kunnen focussen op je ZIJN. Waar wil je graag aan bijdragen? Wat is jouw persoonlijke levensmissie en hoe kun je daar gehoor aangeven?

Kenmerken

Ben je je bewust van hoe je in het leven wilt staan en vanuit welke kernwaarden je wilt leven en werken? Dan ga je dingen DOEN vanuit een andere beweging. Niet vanuit een gevoel van angst en schaarste, maar meer vanuit wie je echt bent. Vanuit het gevoel dat je van waarde bent en de wereld iets moois te bieden hebt. En vanuit dit gevoel is het veel prettiger om actie te ondernemen en kost het minder energie om te gaan doen wat je te doen hebt en te ontdekken dat je met wat je doet op den duur bereikt wat je zo graag wilde HEBBEN.

Ups & downs

Het is een mooi avontuur om erachter te komen wie je werkelijk bent en vervolgens mag ‘ZIJN’ wie je bent. Het maken van keuzes over waar je in de toekomst aan zou willen bijdragen en wat het je dan zou opleveren worden dan veel natuurlijker. Het avontuur aangaan is niet gemakkelijk en gaat met ups & downs, maar is meer dan de moeite waard.

Op avontuur

Ik ga graag met jou op avontuur om samen met andere ogen te kijken naar wat er allemaal al is zodat je kunt ZIJN wie je bent, kunt gaan DOEN met wat je hebt en mag ontdekken dat je bereikt hebt wat je altijd al had willen HEBBEN.

Lees ook

sportschoenen met pijlen

Keuzehulp nieuwe baan

Door 100% achter je eigen gemaakte keuzes te staan vergroot je je zelfinzicht en zelfvertrouwen. Onderstaand een aantal waardevolle tips […]

Read More
beer in bos

Waardoor laat je je belemmeren?

Hoe komt het dat je door belemmerende overtuigingen en gedachtes een veilige of verkeerde loopbaankeuze maakt? Dat je niet kiest […]

Read More