Keuzehulp nieuwe baan

Door 100% achter je eigen gemaakte keuzes te staan vergroot je je zelfinzicht en zelfvertrouwen. Onderstaand een aantal waardevolle tips om je te helpen bij het kiezen voor een baan die je op het lijf is geschreven.

1. Bewustwording – wie ben ik en wat heb ik te bieden?

Jezelf niet echt goed kennen geeft ongewenste keuzestress. Hoe meer jij je bewust bent van je kernkwaliteiten en competenties, hoe makkelijker je een passende baan kunt vinden en ervoor kunt gaan. Gedegen onderzoek doen naar wie je bent is daarvoor een voorwaarde. Hoe meer je te weten komt over daar waar je in uitblinkt en waar je energie van krijgt, des te meer je zelfvertrouwen groeit.

2. Wat is de rode draad in je werkverleden?

Als je erachter komt waarin je in je werk heel succesvol bent geweest en wat daarin jouw persoonlijke bijdrage is geweest, neemt je keuzestress af. Dit werkt als een kompas voor de toekomst om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

3. Hoe ziet mijn toekomstige baan eruit?

Beschrijf het eens. Het lijkt op dagdromen, maar je toekomst voor je zien vergroot de kans dat je wensen uitkomen. Hoe voel je je daarbij, hoe blij ben je, hoe trots ben je en bedenk je wie je wil zijn?

4. Wat is je persoonlijke levensmissie of levensdoel?

Je missie bestaat uit je kernwaarden, drijfveren, idealen, energiegevers en vooral uit dat wat jou uniek maakt. Je levensmissie is niet iets wat alleen je eigen leven beïnvloedt of wat je alleen voor jezelf doet, het is onderdeel van een groter plan. Je levensmissie geeft je ook een gevoel van vreugde, enthousiasme, vervulling. Je wordt er warm van doet het super graag en je krijgt er energie van.

5. Bepaal je eigen toekomst

Neem je verantwoordelijkheid en laat je niet kiezen. Het zal altijd zo zijn dat als je zelf niet durft te kiezen vanuit eigen regie er altijd wel een werkgever zal zijn die iets voor jou heeft. Maar realiseer je dan dat dat niet altijd op basis zal zijn van wie jij bent en wat echt bij jou past. Werk doen wat energie kost in plaats van wat het oplevert ligt dan op de loer.

Lees ook

Jouw gezin van herkomst

Het gezin van herkomst is het gezin waarin je opgroeide. Dat systeem zegt eigenlijk alles over wie je bent geworden […]

Read More

Het leven wordt achterwaarts begrepen

‘Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen’ (zoals de Deense filosoof Kierkegaard zo mooi omschreef).

Read More