Waardoor laat je je belemmeren?

Hoe komt het dat je door belemmerende overtuigingen en gedachtes een veilige of verkeerde loopbaankeuze maakt? Dat je niet kiest voor een baan die écht bij jou past zodat je kunt gaan doen wat je het allerliefst zou willen?

Vorige week had ik een mooi gesprek met Wim, een cliënt die ik begeleid op zoek naar een nieuwe uitdaging op werkgebied. We hadden samen inzichtelijk gemaakt waar hij verantwoordelijk voor is geweest in zijn loopbaan en wat zijn positieve bijdrage was in de tijd dat hij werkte. Nadat hij zijn verhaal met mij had gedeeld en ik puntsgewijs zijn bijdrage opsomde, werd hij stil en geëmotioneerd. Wim kon zich niet voorstellen dat hij het was waarover ik sprak.

 

‘Ik kan niks, ben nergens echt goed in’ en ´ik kan ook nooit kiezen’  waren zijn eigen woorden in ons coachgesprek.

 

Ik gaf hem terug, dat uit zijn verhaal blijkt dat hij juist heel veel kan. Hij is veelzijdig en hij kan wel kiezen, want hij heeft ervoor gekozen om zich door mij te laten begeleiden. Toch was Wim overtuigd van zijn onkunde. Hij was niet bewust dat hij zichzelf met deze negatieve gedachten belemmerde.

Wat zijn overtuigingen?

Een overtuiging is iets wat een persoon gelooft en dus waar hij of zij van overtuigd is, een soort mening. Dit geloof is dus niet meteen feitelijk of de waarheid. Ieder mens creëert als het ware een eigen realiteit van zijn of haar leven en gaat daar naar leven en handelen. Omdat veel van deze overtuigingen belemmerend kunnen werken, kan het helpen om er onderzoek naar te doen zodat je er bewust van wordt waarom en wanneer je deze overtuiging hebt gecreëerd én het bent gaan geloven als de waarheid.

Waarom?

Dit omdat belemmerende overtuigingen je gedrag en het maken van keuzes negatief kunnen beïnvloeden. Hierdoor is het gevaar aanwezig dat je vanuit je belemmerende overtuigingen een loopbaankeuze maakt en je dus niet kiest voor een baan die echt bij jou past, omdat je niet durft te kiezen voor wat je het allerliefst wilt gaan doen.

Hoe werkt dat nu bij Wim?

Wim komt zo nu en dan leuke vacatures tegen die aansluiten bij zijn werkervaring en achtergrond. Hij solliciteert heel af en toe, maar laat zich gelijk belemmeren door dat irritante stemmetje in hem wat zegt: weet je het wel zeker? Ze kunnen je weer met een maand op straat zetten en dan? Weet je wel zeker dat je daar wel kan aarden? En kun je wel rondkomen van het salaris, als je denkt aan alle vaste lasten die je nu al moet betalen? Zelfverwijt en frustratie over alles wat er in leven al niet goed is gegaan, is het resultaat. Gedachtes zoals, ik kan ook niets, ik ben het niet waard, ik deug niet en kan ook nooit een keuze maken die passend is in het leven. De conclusie is dat Wim zichzelf saboteert om actief te gaan solliciteren doordat hij geloof hecht aan zijn belemmerende gedachtes alsof ze de waarheid zijn.

Wat is zelfsabotage?

Zelfsabotage is, vanuit angst, jezelf dingen wijsmaken die niet gebaseerd zijn op de realiteit met als doel jezelf te beschermen. Dit is wat je denkt en meestal al heel lang geworden tot een patroon, maar niet de waarheid is. Patronen ontstaan meestal in het verleden/kindertijd maar kunnen ook ontstaan op latere leeftijd na nare ervaringen of kleine/grote trauma’s. Deze patronen hebben jou toen het nodig was bescherming gegeven, vandaar dat ze ook wel omschreven worden als overlevingsstrategieën.

Bewustwording

De eerste stap en de belangrijkste die je kunt zetten is je bewust te zijn van dat wat je belemmerd, waarom het je in de weg staat en wanneer je dit patroon en gedachtes hebt ingezet, aandacht hebt gegeven en bent gaan geloven.

Overwin je angsten

De volgende stap is je angsten onder ogen durven te komen, je ermee te confronteren om ze vervolgens te overwinnen. Want hoe vaker je de confrontatie aangaat hoe minder je je angstig zal voelen en hoe meer je zelfvertrouwen en je eigenwaarde zal gaan toenemen.

Meer weten?

Als je nieuwsgierig bent naar hoe jij daar verandering in kunt brengen, kun jij mij altijd eens vrijblijvend bellen of mailen.

Lees ook

Jouw gezin van herkomst

Het gezin van herkomst is het gezin waarin je opgroeide. Dat systeem zegt eigenlijk alles over wie je bent geworden […]

Read More

Het leven wordt achterwaarts begrepen

‘Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen’ (zoals de Deense filosoof Kierkegaard zo mooi omschreef).

Read More